visboel.be

Nieuws

Gewijzigde openingsuren, promoties, nieuwe producten en leuke weetjes over de winkel, je vindt het hieronder allemaal terug.

Zeetong: een heerlijke vedette uit de Noordzee

Het hoogseizoen voor zeetong is aangebroken. Van juni tot en met december is deze vis op zijn best. Onder de visliefhebbers is zeetong een bijzonder populair gerecht. Nu smaak en aanvoer op hun hoogtepunt zijn, is het een ideaal moment om deze heerlijke vis te proberen.

Culinair hoogtepunt

Wie is er niet dol op deze luxueuze delicatesse? De zeetong is één van de populairste vis- soorten op onze Vlaamse visveilingen. De vis is tegelijk zacht en sappig en is op veel verschillende manieren te bereiden. Het populairst is de zeetong à la meunière, gebakken in boter, maar probeer zeker ook eens in ceviche (rauw gemarineerd). Verrukkelijk!

zeetongBruin gevlekte platvis

De zeetong heeft een langgerekte, ovaalronde vorm. Zijn kleine oogjes staan dicht bij elkaar aan de rechterzijde van het lichaam. Dat geeft de vis de mogelijkheid om half ingegraven in het zand op een prooi te loeren. Zijn naam verwijst naar het Latijnse woord solea, wat sandaal of schoenzool betekent. Met zijn grijze tot donkerbruine huid met donkere stippen kan je hem gemakkelijk herkennen. In onze vishandel vind je zeetong van 30 à 40 centimeter. Sliptongetjes zijn de kleinste variant en meten 24 cm.

Vangstgebied en aanvoer

Tong komt veel voor in Europese kustwateren, vanaf de Middellandse Zee tot aan de noordelijkste randen van de Noordzee en de Golf van Biskaje. In aanvoerwaarde is tong veruit de belangrijkste inkomstenbron voor onze vissers. Ongeveer één derde van de Belgische tongaanvoer komt uit de Noordzee, andere belangrijke vangstgebieden zijn het Engels Kanaal, de Ierse Zee, de Keltische Zee en de Golf van Gascogne.

Voor jou opgevist: een heerlijk recept met zeetong

Om je kennis te laten maken met de zeetong, hebben wij een eenvoudig en lekker recept voor jullie klaargezet op onze receptenpagina. Kom snel eens langs in onze vishandel te Aalst. Bij ons kan je terecht voor dagverse kwaliteit en een ruime keuze aan kwaliteitsvolle zeeproducten. Ontdek en proef onze heerlijke producten.

Scroll naar top