visboel.be

Nieuws

Gewijzigde openingsuren, promoties, nieuwe producten en leuke weetjes over de winkel, je vindt het hieronder allemaal terug.

Zet wat vaker tongschar op het menu

Tongschar is een culinair veelzijdige vis. Je kan deze vis bakken, grillen, in de oven klaarmaken, stomen, pocheren of frituren. Visliefhebbers weten dan ook dat dit visje een uitstekend alternatief is voor de bekendere zeetong. Het visvlees van beide soorten is vergelijkbaar maar toch verschillend! We vertellen je er graag meer over.

Familie van de platvissen

Tongschar is, net als zijn neef de pladijs, een platvis. Deze ovale vis heeft een kleine kop en mond en een relatief groot achterlijf. Deze vissen groeien erg traag. Ze bereiken na ongeveer 3 jaar een lengte van 20 tot 30 cm met enkele uitschieters tot wel 70 cm. Je kan ze herkennen aan hun gladde, bruingrijze bovenzijde en witte onderzijde.

Een lekker visje van eigen bodem

Onze Noordzee biedt een schatkist aan lekkers. En daar hoort tongschar absoluut bij! Onze vissers vangen jaarlijks bijna 1000 ton op in de Noordzee en het Engels Kanaal. Tongschar is het hele jaar door verkrijgbaar. Wil je hem toch op z’n best proeven? Dat kan je van augustus tot maart!

TongscharZacht en smeuïg van smaak

Het visvlees van tongschar kan vergeleken worden met zeetong. Toch is het visvlees iets zachter van structuur. De visfilets van tongschar zijn bovendien iets dikker dan tong. Je kan ze daardoor smeuïger bakken. Voeg daaraan nog het helderwitte visvlees toe en het hoeft je niet te verbazen dat deze vis als bijnaam ‘melktong’ heeft.

Doe eens culinair en kies voor tongschar

We vertelden je al in het begin dat je op culinair vlak met tongschar heel veel kanten op kan. Door zijn fijne en zachte structuur hoef je deze vis niet heel erg lang te garen. Tongschar wordt meestal ontveld en gefileerd aangeboden. Maar je kan hem ook perfect op vel bakken zoals pladijs. Met de gezellige eindejaarsperiode in het vooruitzicht, selecteerden we voor jou een recept met dit heerlijke visje. Smakelijk!

Scroll naar top