visboel.be

Nieuws

Gewijzigde openingsuren, promoties, nieuwe producten en leuke weetjes over de winkel, je vindt het hieronder allemaal terug.

Steenbolk: een verrukkelijke vis van bij ons!

Steenbolk, ook wel steenwijting genoemd, is een beenvis die behoort tot de familie van de kabeljauwachtigen. De steenbolk is in groepen op een matige diepte te vinden in het open water van de Noordzee. Dit verrukkelijk visje is op zijn best in de winter, van oktober tot februari. Nu is het dus het ideale moment om van deze culinaire topper te genieten!

steenbolkIn de omgeving van windmolens

De steenbolk vind je heel vaak tussen windmolenparken op de Noordzee. Zijn deze vissen dan zo’n fervente fans van hernieuwbare energie? Dat kunnen we toch wel stellen! Dit is namelijk een veilige omgeving voor hen omdat hier niet gevist mag worden en ze zich voldoende kunnen verschuilen voor hun natuurlijke vijanden. Ze verkiezen deze plaats ook als kraamkamers en verblijven hier doorgaans twee jaar lang.

Een stevige vis met een fragiel kantje

Een steenbolk heeft drie rugvinnen en twee buikvinnen, typerend voor de familie van de kabeljauw. Je kan deze Noordzeevis het best herkennen aan de lange kindraad. Bij het begin van de borstvin zit ook een klein zwart vlekje. Een volwassen steenbolk is gemiddeld 30 cm en maximaal 45 cm lang. Qua vorm lijkt deze vis op wijting. Het lichaam van de steenbolk is wel wat hoger en zwaarder.

Het visvlees daarentegen is heel fijn en zelfs fragiel van structuur. Steenbolk bakken doe je, zowel in de pan als in de oven, best op lage temperatuur en op de velkant. Zo vermijd je dat het visvlees uiteenvalt. Het vel zelf oogt niet alleen mooi op je bord maar is ook zeer smakelijk!

Ontdek de delicate smaak van steenbolk

Ook qua smaak valt deze vis te vergelijken met die van wijting. Door het eerder fragiele visvlees is die volgens kenners zelfs nog iets fijner. Wil je de delicate smaak van steenbolk zelf proeven? Op onze receptenpagina vind je een heerlijk gerecht van gegratineerde steenbolk met broccoli en spinazie. Laat het smaken!

Scroll naar top