visboel.be

Nieuws

Gewijzigde openingsuren, promoties, nieuwe producten en leuke weetjes over de winkel, je vindt het hieronder allemaal terug.

Skrei: de liefdevolle reiziger

De skrei is een kabeljauwsoort die vanaf januari tot ongeveer eind maart verkrijgbaar is. De vangst van deze vissoort is gebonden aan strenge regels en is zelfs beperkt in hoeveelheid. In februari – de meest romantische maand van het jaar – siert de skrei als ‘love fish’ heel vaak de Valentijnsmenukaart. Je leest hieronder hoe dat komt!

De lekkerste winterkabeljauw uit Noorwegen

Skrei betekent in het Noors ‘zwerver’ of ‘reiziger’. Deze volwassen winterkabeljauw trekt rond zijn vijfde à zevende levensjaar van de Barentszzee naar het noordwesten van Noorwegen. Goed voor een trektocht van 800 kilometer! De warmere wateren rond de Noorse Lofoten in de Atlantische oceaan zijn voor deze vissen namelijk de ideale plek om te paaien oftewel te paren.

skrei

Tijdens de paartijd verandert ook hun voedingspatroon waardoor hun vlees witter, magerder maar ook steviger en lekkerder wordt. Enkel de kabeljauw die gevangen wordt in de Lofoten mag als skrei bestempeld worden. De vissen worden meestal aan de lijn gevangen. Dat maakt het enerzijds zwaarder; anderzijds blijft de vis zo intact mogelijk.  

De Don Juan van de zee

Voordat de skrei op je bord belandt heeft hij dus al een hele reis afgelegd. Zijn bijnaam ‘love fish’ heeft hij ook te danken aan zijn paaigedrag. Deze Don Juan is een echte romanticus tijdens het paaien door liefdevol tegen zijn partner te zwemmen, buik aan buik. Het verwondert dus niet dat dit dé liefdesvis bij uitstek is rond Valentijn. 

Een topper onder de kabeljauwen

De skrei valt bij visliefhebbers vaak beter in de smaak dan de gewone kabeljauw. Het magere maar stevige visvlees is van hoge kwaliteit. Deze Noorse topper heeft daardoor een iets uniekere smaak en is bovendien rijk aan eiwitten, vitamine D, mineralen en omega 3.

Ontdek de pure smaak van skrei

Voel je het alvast kriebelen om deze unieke liefdesvis zelf te proeven? Kom dan langs in onze winkel in Aalst. Op onze receptenpagina hebben we een heerlijk puur gerecht van skrei met aardappelen voor jou geselecteerd. Smakelijk!

Scroll naar top