visboel.be

Nieuws

Gewijzigde openingsuren, promoties, nieuwe producten en leuke weetjes over de winkel, je vindt het hieronder allemaal terug.

Kom uit je culinaire schelp met sint-jakobsvruchten

De sint-jakobsschelp, ook wel bekend onder de naam jakobsmantel, behoort samen met de oesters en mosselen tot de ‘bivalven’ of tweekleppigen. Ondanks de klassieke naam, kan je er lekkere en moderne gerechten mee maken. Rauw of kort gebakken, in carpaccio of tartaar, met koud of warm garnituur: de mogelijkheden zijn eindeloos. De sint-jakobsschelpen zijn dan ook niet voor niets verkozen tot vis van de maand maart.

Een schelp als souvenir

sint-jakobsschelpenDe sint-jakobsschelp heeft zijn naam te danken aan Santiago de Compostella. De middeleeuwse pelgrims brachten van hieruit een schelp mee als bewijs van de vervolmaking van hun bedevaart. In die tijd was dit weekdier immers enkel in die regio te vinden. Tegenwoordig worden de schelpen ook opgevist in Britse wateren en kent men deze delicatesse zelfs tot in Japan, Canada en de Verenigde Staten. De sint-jakobsschelpen die door de Belgische visserij ingevoerd worden, zijn vooral uit het Engels Kanaal afkomstig.

De beste schelpen komen uit de koudere noordelijke wateren, het vlees is dan wat vetter. Met de invoer in onze vishavens zit je dus echt wel goed. Er worden ook veel zogenaamde sint-jakobsnoten aangeboden uit andere werelddelen, maar meestal gaat het dan om aanverwante soorten.

Hoe bereid je sint-jakobsschelpen?

Liefhebbers weten het. Het zachte, witte vlees van sint-jakobsvruchten of coquilles is fantastisch op de grill, om te pocheren of te bakken. Ook rauw in een carpaccio zijn ze heerlijk. Het bakken of grillen doe je heel kort, binnenin mogen ze nog een beetje rauw zijn. Bak je ze te lang, dan worden ze taai en rubberachtig. Het oranje koraal mag je gerust bakken en opeten, maar is vooral een heerlijke smaakmaker in vissauzen.

Ontdek deze smaakvolle vis van de maand

Wil je zelf eens proeven hoe sint-jakobsnoten smaken? Kom dan langs in onze vishandel in Aalst. Bij ons kan je terecht voor dagverse kwaliteit. Op onze receptenpagina vind je bovendien een heerlijk gerecht met carpaccio van coquilles.

Scroll naar top