visboel.be

Nieuws

Gewijzigde openingsuren, promoties, nieuwe producten en leuke weetjes over de winkel, je vindt het hieronder allemaal terug.

Rog, een vis die smaakt naar… nóg!

Rog is een vis die je op heel veel manieren kan bereiden. Even bakken of pocheren volstaat evenwel voor een echt feestmaal. Wil je kinderen vis leren eten, begin dan met rog. Ze zullen er wild van zijn. Het visvlees valt uit elkaar in smakelijke slierten én er zitten geen graten in.

rogZwevend door het water

Roggen behoren, net zoals de hondshaaien, tot de kraakbeenvissen en hebben dus geen graten. Ze zijn merkwaardig gebouwd: de borstvinnen van de rog zitten als vleugels vast aan de romp. Hiermee zweeft de vis met een golvende beweging door het water. De rog leeft in de Atlantische kustgebieden van Europa en Afrika en eten voornamelijk schaal- en schelpdieren en bodemvissen. In de Noordzee komen zo’n 10 verschillende soorten roggen voor. Kleine soorten, zoals de gevlekte rog, de stekelrog en de sterrog, kom je hier het vaakst tegen.

Hoe bereid je rog?

Rog is een echte culinaire topper. Deze graatloze vis vraagt niet veel om overheerlijk te smaken. In de winkel vind je voornamelijk roggevleugels, maar ook de wangetjes en de lever zijn een ware delicatesse. Het visvlees is vrij vast en ideaal om te bakken, pocheren, stomen, in de oven of in papillot te bereiden. Dankzij de zachte structuur is rog ook heerlijk in koude gerechten zoals een terrine of gelei.

De kwaliteit van rog is het hele jaar door uitstekend. Let echter wel op dat je hem direct bereidt na aankoop. In het kraakbeen zit namelijk een stof die bij het verouderen zeer snel ammoniak afgeeft. Zelfs invriezen is niet aan te bevelen, tenzij gekookt en samen het met kookvocht. Zo kan het kraakbeen geen ammoniak meer produceren.

Ontdek deze smaakvolle vis van de maand

Wil je zelf eens proeven hoe rog smaakt? Kom dan langs in onze vishandel in Aalst. Bij ons kan je terecht voor dagverse kwaliteit. Op onze receptenpagina vind je bovendien een heerlijk gerecht met gebakken roggevleugel, fijne doperwtensaus en gefrituurde venkel.

Scroll naar top