visboel.be

Nieuws

Gewijzigde openingsuren, promoties, nieuwe producten en leuke weetjes over de winkel, je vindt het hieronder allemaal terug.

Rode poon: onbekend is onbemind?

Rode poon is voor velen misschien geen bekende vis. Hij wordt in onze Belgische wateren doorgaans opgevist als bijvangst van pladijs en tong. Toch moet de rode poon qua smaak zeker niet onderdoen voor de bekendere vissoorten. Tijdens de koudere maanden van het jaar zijn de smaak en de aanvoer van de rode poon op hun hoogtepunt, een uitstekend moment om deze vis van de maand februari te proeven.

Rode of toch eerder bruine poon?

Rode poonIn tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, is de rode poon niet rood maar eerder bruin van kleur. Hij kreeg zijn naam door zijn nauwe verwantschap met de Engelse poon, die wel rood is. De vis is zo’n 25 tot 75 centimeter lang en weegt tussen de 200 en de 500 gram. Hij heeft een dikke en vrij harde kop die met beenplaatjes is bepantserd. Verder heeft hij waaiervormige borstvinnen, waarmee hij over de zeebodem lijkt te lopen.

Het is één van de weinige vissen die geluid maakt bij gevaar, dit doet hij door zijn zwemblaas te laten trillen. Hierbij brengt hij een knorrend geluid voort, waardoor hij ook wel knorhaan wordt genoemd.

rode poon receptDe bereiding van rode poon

Poon wordt meestal in zijn geheel gegeten en wordt ter plaatse gekuist en gefileerd. Het visvlees is stevig, heeft een diepe smaak en leent zich uitstekend voor vissoepen en visstoofpotten. Je kan hem klassiek klaarmaken, in de oven, in de pan of in papillot. Verder is de vis heerlijk op het vel gebakken, bijvoorbeeld op de barbecue. Het seizoen van rode poon loopt van oktober tot en met april, dan is hij op zijn best.

Ontdek deze smaakvolle vis van de maand

Wil je deze smakelijke vis eens proeven? Kom dan langs in onze winkel in Aalst. Wij bereiden vis nog op ambachtelijke wijze met de hand. Op onze receptenpagina vind je bovendien een heerlijk gerecht van kruidig gevulde rode poon. Zo tover je gegarandeerd een heerlijke maaltijd op tafel.

Scroll naar top