visboel.be

Nieuws

Gewijzigde openingsuren, promoties, nieuwe producten en leuke weetjes over de winkel, je vindt het hieronder allemaal terug.

Pladijs: een uitstekend alternatief voor tong

Pladijs is een echte zomervis. Hij is nu – tot oktober – op zijn best omdat hij dan goed vet is, ideaal om te eten. Ze worden bovendien door onze vissers op een duurzame en milieuvriendelijke manier gevangen.

Hoe herken je pladijs?

De pladijs of schol, zoals ze hem vooral in Nederland noemen, is een platvis die tot 70 cm groot wordt. Hij brengt zijn leven door op zanderige of modderige zeebodems. Zijn beide ogen staan op de rechterzijde van zijn lichaam en zijn gladde huid draagt langs de bovenkant oranjerode vlekken. Soms is de vis ook vrij goed aangepast aan de kleuren van de omgeving waarin hij zich bevindt en is hij moeilijk te spotten.

Herkomst en vanggebied

Pladijzen komen voornamelijk voor in het Noord-Atlantisch gebied van Groenland en Noorwegen in het noorden tot Marokko in het zuiden. Daarnaast komen er ook populaties in de Witte Zee, de Baltische Zee en het westen van de Middellandse Zee voor. Onze Vlaamse vissers halen hem echter vooral uit de Noordzee, het Engels kanaal en de Ierse zee.

Pladijs is op Europese schaal zonder twijfel de belangrijkste platvis voor de visserij. De pladijsbestanden in de Noordzee doen het de laatste jaren steeds beter. De soort wordt niet overbevist en er is voldoende pladijs om de populatie en productie op lange termijn gezond te houden.

Wist je dat?

Wat veel mensen niet weten is dat baby-pladijsjes rechtop zwemmen! Pas na een 6-tal weken ondergaan ze een gedaanteverwisseling en ‘vallen ze om’ tot platvissen. Verder is het een smaakvolle vis, die steeds beschikbaar en makkelijk te bereiden is. Kortom, pladijs is een echte topper. Toch zetten we hem te weinig op het menu.

Ontdek deze smaakvolle vis van de maand

Wil je zelf eens proeven hoe pladijs smaakt? Op onze receptenpagina vind je een heerlijk gerecht van pladijs met geschroeide prei en kwarteleitjes. Eet smakelijk!

Scroll naar top