visboel.be

Nieuws

Gewijzigde openingsuren, promoties, nieuwe producten en leuke weetjes over de winkel, je vindt het hieronder allemaal terug.

De hondshaai culinair (her)ontdekt

Je zal wellicht nog maar zelden haai op je bord gekregen hebben. Toch is de hondshaai, die in Europa gevangen wordt, een erg smakelijke vis. Hondshaai is, net zoals andere haaiensoorten, een kraakbeenvis en bevat dus geen graten. De vis heeft een langgerekte vorm en wordt zelden langer dan zestig centimeter. Hij brengt het grootste gedeelte van zijn tijd door op de zeebodem, waar hij ’s nachts smult van een breed scala aan organismen.

What’s in a name?

hondshaaiDe hondshaai wordt bijna altijd gevild aangeboden in de vishandel waardoor hij veel gelijkenissen vertoont met de paling. Vroeger zorgde die looker zelfs voor dat sommige winkels hem als ‘zeepaling’ verkochten. De mensen wisten vaak niet dat dit haai was. De zeepaling was volksvoedsel. Het was niet duur, had fris blank vlees en was fijn van smaak. Je kon ze kopen zonder vel, als warm gerookte stukken of ingelegd in het zuur.

Toen in 1993 de nieuwe wetgeving op visbenamingen werd aangenomen mochten ze echter niet meer verkocht worden onder de naam zeepaling. Als gevolg daarvan werd de vis anoniem. Niemand zag hem nog liggen, niemand vroeg erom. Sinds enkele jaren is de hondshaai weer helemaal terug van weggeweest. Niet alleen omdat hij graatloos en dus erg kindvriendelijk is, maar ook omdat het zeer mager vlees is.

Hondshaai in de keuken

Hondshaai is een vissoort die zeker een plaats verdient op het menu. Het vlees smaakt uitzonderlijk lekker. De vis heeft echter een tamelijk slap visvlees, dus zeker opletten met de bereidingstijden. Je kan hem op allerlei manieren bereiden: in stoofpotjes en maaltijdsoepen, gebakken, gefrituurd, ingelegd in het zuur en zelfs gerookt.

Probeer eens een heerlijk recept met hondshaai

Wil je deze smakelijke vis zelf eens proeven? Kom dan langs in onze winkel in Aalst. Op onze receptenpagina vind je bovendien een heerlijk gerecht van hondshaai met dragonsaus. Zeker het proberen waard!

Scroll naar top