visboel.be

Nieuws

Gewijzigde openingsuren, promoties, nieuwe producten en leuke weetjes over de winkel, je vindt het hieronder allemaal terug.

Heek: de ‘mooie meid’ uit de zee

De Europese heek is bij ons niet zo bekend. Nochtans is het een zeer lekkere vis. Hij kan tot 1m40 lang worden en 15 kilo zwaar. De heek leeft op 30 tot 400 meter diepte en is een echte roofvis. Hij jaagt voornamelijk op haring, ansjovis, sprot en makreel. Verse heek kan je kopen van juli tot en met februari.

Waar komt de ‘mooie meid’ vandaan?

Echt aantrekkelijk ziet de heek er niet uit. Boze ogen boven een rij blinkende tanden. Toch kreeg deze vis al snel de bijnaam ‘mooie meid’. Onze vissers zijn duidelijk opgegroeid met een bijzondere zin voor humor. Grote heken worden in het vissersmilieu ‘John Bull‘ genoemd.

Heek wordt soms gerekend tot de kabeljauwachtigen, maar het is toch echt een aparte soort. De gewone of Europese heek is een slanke, zilverkleurige vis met een wijde bek. De onderkant van de bek steekt naar voren en de binnenkant van de bek is zwart. Deze diepzeevis komt voor langs de gehele Europese kust van de Noordzee tot Noord-Afrika en de Zwarte zee. In Spanje, waar de heek “Merluza” heet, is deze vis ongelooflijk populair.

Herkomst en vanggebied

HeekIn België wordt heek in diepgevroren visfilets of vers aangeboden, meestal als hele vis of in moten. Het visvlees is zeer smakelijk, eerder zacht en valt makkelijk uit elkaar in verse toestand, maar wordt steviger tijdens de bereiding. Heb je een lekker recept voor kabeljauw dan moet je het zeker ook eens met heek proberen. Deze vis is ideaal om te bakken, te verwerken in een ovenschotel of om te stomen. In de typisch Spaanse ovenschotel ‘zarzuela’ is heek een vaste waarde.

Ontdek deze smaakvolle vis van de maand

Wil je zelf eens proeven hoe heek smaakt? Op onze receptenpagina vind je een heerlijk gerecht van heek met een bolognese van witte bonen. Eet smakelijk!

Scroll naar top